Praktische zaken T.F.V. "De Smeetskring" in coronatijd

Gepubliceerd op: 25/09/2020

Llcoronavirus matthewafflecatviapixabay large

Inmiddels is het coronavirus al enige tijd onder ons. Met de maatregelen van het RIVM in acht genomen, worden de activiteiten weer opgestart. Ben je ook benieuwd hoe komend jaar eruit gaat zien in verband met het coronavirus? Emma en Aniek blikken vooruit in een exclusief interview met de Circulairecommissie.

Inmiddels zijn jullie al een tijdje bestuur. Hoe zijn de eerste twee weken bevallen?

Zowel Aniek als Emma bevalt het tot nu toe erg goed. “Het is wel wennen dat je niet meer studeert. Toen ik op canvas keek, stonden er geen vakken meer, dat was wel schrikken!” Zegt Emma. Aniek is momenteel nog bezig met haar bachelorscriptie.

Het coronavirus heeft natuurlijk veel roet in het eten gegooid voor. Hoe bevalt het tot nu toe?

“Qua bestuur hebben wij het erg leuk met ons vieren en we hebben al een aantal leuke activiteiten neer mogen zetten, ondanks het coronavirus.” begint Aniek. “Maar het is wel nog een beetje passen en meten. We kunnen ons niet op de gebaande paden begeven” vervolgt Emma. “De eerste 2 weken beloven ondanks alles veel goeds.”

Jullie zijn niet meer op de bestuurskamer te vinden. Wat vinden jullie daarvan?

“Bij de Smeetskring op de kamer heerst de huiskamercultuur, dus je hebt vaak mensen over de vloer. Dat is écht de grootste tegenvaller. Thuis kun je wel efficiënter werken, het focussen is makkelijker.” Zegt Aniek, waarop Emma aanvult: “Eigenlijk is dat het enige voordeel, want we missen de kamer en de leden heel erg.”

Hoe vaak mogen jullie nu op de kamer komen? En zit er nog meer in het vat voor de komende weken?

“Momenteel is het één keer in de twee weken. Het lijkt erop dat dit ook voorlopig zo blijft.”

Hebben jullie contact met andere verenigingen binnen gebouw E? Hoe gaat het er bij die verenigingen aan toe?

“Bij iedereen wel hetzelfde, je mag niet zo vaak op de kamer en je bent beperkt met activiteiten en contact met je leden. Je spreekt elkaar wel op enkele borrels die met inachtneming van de maatregelen toch door kunnen gaan. Het contact met de zusterverenigingen is helaas nog minder, zij zitten in andere steden waardoor we elkaar weinig zien. We hopen ze uiteraard wel snel beter te leren kennen.”

Vorige week heeft de eerste ledenborrel plaatsgevonden in coronatijd. Kunnen jullie hier iets meer over vertellen?

Met een lach op hun gezicht beginnen Emma en Aniek te vertellen. “Het was voor ons erg afwachten hoe het zou zijn! We wisten niet of mensen het wel leuk zouden vinden. We hebben afgesproken dat we het gewoon zouden proberen en kijken wat de leden ervan zouden vinden. Het was uiteraard wel anders dan we allemaal gewend zijn, maar we denken dat, ondanks de maatregelen, onze leden het ontzettend leuk vonden.”

Welke maatregelen dienen jullie dan bij een borrel in acht te nemen?

“Van tevoren moet je je inschrijven op de website van de Smeetskring. Vervolgens krijg je een email met een gezondheidscheck. Met klachten ben je uiteraard niet welkom! Bij binnenkomst ontsmet je je handen en neem met maximaal vier leden plaats aan een tafel. Daarnaast wordt er gedronken uit pitchers, zodat er zo min mogelijk gelopen wordt.”

Hoeveel leden kunnen er komen naar een borrel?

“Dat verschilt per borrel. Bij de eerste borrel hebben we 50 man toegelaten. Normaal gesproken komen er bij een standaardmaandborrel minder dan bij een ‘speciale’ borrel, bijvoorbeeld de wettenbundelborrel of de borrel waarop de studiereisbestemming bekend wordt gemaakt.”

Wat betekent het coronavirus voor de geplande activiteiten dit jaar?

“De formele activiteiten, zoals het congres, gaan, zoals het ernaar uitziet, door. De informele activiteiten moeten wel worden aangepast om te kunnen voldoen aan de maatregelen. Ook proberen we de studiereis door te laten gaan, dat zal dan wellicht een locatie binnen Europa worden.

Hoe worden de tentamentrainingen en het ophalen van wettenbundels/samenvattingen ingericht?

“De tentamentrainingen worden in samenspraak met de kantoren ingericht. Het is aan hen of zij de voorkeur geven aan een fysieke of online tentamentraining. Voor het ophalen van de samenvattingen hanteren we hetzelfde systeem als afgelopen jaar. Dit betekent inschrijven via de website en ophalen op de vermelde locatie. De wettenbundel zal alleen worden uitgegeven op de wettenbundelborrel. Mocht deze niet doorgaan dan zal er meer informatie volgen over een eventueel later ophaalmoment.”

Tot slot, kan de coronacrisis De Smeetskring blijvend veranderen?

“Ja, wij denken van wel. Er wordt al jaren ongeveer hetzelfde gedaan. Nu worden noodgedwongen nieuwe dingen bedacht en daar gaat een deel wel van blijven hangen. Een voorbeeld hiervan is de organisatie van het verstrekken van de samenvattingen, maar ook een pubquiz kan een blijver zijn!”