Op exchange naar Turkije

Gepubliceerd op: 11/02/2020

Petitie 'Code geel voor Turkije' - TravelProVandaag, precies een jaar geleden stond ik op het vliegveld in Ankara. Het was tijd voor een nieuw hoofdstuk. Lege pagina’s, die ik zelf kon invullen. Dit hoofdstuk was in het licht van ‘The beginning of a new journey’.

Mijn naam is Kevser Doygun en ik ben 22 jaar oud. Op dit moment volg ik de Master Indirecte Belastingen. Vanwege mijn interesse in reizen heb ik gekozen om op exchange te gaan. In deze blog zal ik jullie vertellen over mijn ervaringen tijdens mijn studie in het buitenland.

Studeren in het buitenland betekende voor mij vooral een periode van avontuur en uitdaging. Nieuwe mensen ontmoeten en een nieuwe omgeving leren kennen. Met andere woorden, ik stapte uit mijn comfortzone. Kenmerkend aan mijn exchange was zelfontplooiing. Vaak las ik krantenkoppen zoals ‘Dag topfunctie, ik kies voor mezelf’. Ik herkende mezelf ook in deze koptekst. Studeren in buitenland was voor mij de mogelijkheid om mezelf te ontwikkelen op zowel persoonlijk als op professioneel vlak. In Nederland was ik niet alleen aan het studeren, maar ook bezig met andere nevenactiviteiten zoals het Starbucksproject en de Topklas. Hierdoor had ik minder tijd voor mezelf. Op exchange heb ik de mogelijkheid gekregen om ook verder te kijken dan studeren.

Net als mijn zus Aysegül ging ik op exchange naar Bilkent University. Bilkent University is gevestigd in Ankara, de hoofdstad van Turkije. De universiteit is gelegen op dertig minuten afstand van het centrum. Ik heb zelf eerst een appartement gehuurd buiten de universiteit, maar door de reistijd, dertig minuten met de bus, heb ik destijds besloten om te verblijven in de dorm op de campus in Bilkent. Voor exchangestudenten wordt deze mogelijkheid kosteloos aangeboden. Als je naar Bilkent gaat op exchange dan is dit zeer zeker aan te raden, omdat alle voorzieningen aanwezig zijn op de campus. Denk hierbij aan de supermarkt, lunchrooms en het sportcentrum. De sfeer op de campus is heel aangenaam. In de avonden werd er regelmatig gitaar gespeeld door studenten. Jaarlijks wordt het Mayfest festival georganiseerd voor Bilkent studenten om de komst van de lente te vieren.

Op exchange heb ik de volgende vakken gevolgd: Belastingrecht, Juridisch onderzoek, analyse en schrijven, De wereldpolitiek van de 20e eeuw, Internationaal recht, Turks recht en Anglo-Amerikaans recht. Tijdens de lessen van het vak juridisch onderzoek, analyse en schrijven heb ik een hele inspirerende docent leren kennen, Pinar. Tijdens een van haar lessen stond ze stil bij het leven. Een docent die het beste voor je wil en met wie je over alles kan praten, die een les besteed aan levenslessen. Dit zijn hele bijzondere momenten in het leven die echt impact op je kunnen hebben. Zo vertelde ze dat je echt moet genieten van het leven. Tuurlijk weet ik het belang van studeren, maar genieten van het leven is ook belangrijk en ook goed voor jezelf. Zo vertelde ze dat je wel hard kan werken, de top kan bereiken op je 40ste en alles kan hebben wat je wilt, maar niemand zal de jongere jaren terug kunnen geven die jij ooit hebt meegemaakt. Daarom heb ik gezien dat het belangrijk is om een balans te vinden tussen studie en privé. Het leven gaat immers zo snel voorbij.

Doordeweeks had ik bijna elke dag verplichte colleges die ik moest bijwonen. De weekenden stonden dan in het teken van leuke dingen doen. Wanneer de mogelijkheid er was, heb ik in de weekenden geprobeerd om te rondreizen. Ik was dan ook vaak in de weekenden in Istanbul, omdat ik daar vrienden en familie had. Daarnaast heb ik deelgenomen aan de training investeren aan Koç University. Met het vliegtuig duurde het 45 minuten van Ankara naar Istanbul. Het was dan ook een overweldigend gevoel om in de weekenden wakker te worden in een vliegtuig boven de wolken. Daar ben ik namelijk het liefst. Ik ben ook gaan skiën in Uludağ waarna we de stad Bursa hebben verkend. Tot slot heb ik samen met Bilkent tea club een reis gemaakt naar de omgeving rondom de Zwarte Zee waar we het productieproces van thee hebben geleerd.

Ik raad het iedereen van harte aan om te studeren in het buitenland. Studeren kan je altijd, maar studeren in het buitenland tijdens je studentenleven is een onvergetelijke ervaring die je niet vaak krijgt. Ik zou zeggen kies voor jezelf en neem deze kans.