Op exchange naar de Verenigde Staten

Gepubliceerd op: 12/03/2019

Tn whatsapp image 2019 01 28 at 13.23.36 %281%29 large

Al vanaf mijn eerste proefstudeerdag van Tilburg University wist ik dat ik op exchange zou willen. Het leek me altijd al fantastisch om er een semester helemaal tussenuit te zijn en rond te reizen in een ander land. Aangezien het mijn droom was (/is) om in Amerika te gaan wonen, koos ik voor Texas.

Op 16 augustus kwam ik aan in Houston. De eerste dag dat ik er was, was ik al meteen bijna uitgedroogd van de hitte. Het was namelijk 36 °C en het leek me wel een goed idee om naar de andere kant van de stad te lopen. Nou, dit doe ik nooit meer. De dag erna vertrok ik naar Texas A&M University in College Station. Dit dorp bleek echt in de middle of nowhere te liggen. Het voordeel van de locatie was wel dat alle studenten ook echt in dit dorp woonden, waardoor we er echt het typisch Amerikaanse college life hadden. Er waren dan ook veel verenigingen. Zelf was ik lid van ISMA (waardoor ik een mentor toegewezen kreeg) en Cupcakes for a Cause, waarbij we samen cupcakes gingen bakken voor het goede doel. Ik sliep in een dorm, een soort slaapkamer dat je met een andere student moest delen. Pas toen ik haar ontmoette, besefte ik me hoe groot Texas eigenlijk is. Mijn roomie kwam namelijk uit Texas en moest 10 uur rijden naar College Station. De uni had ook een super groot sportcentrum van 3 verdiepingen, voetbalvelden, basketbalvelden, ongeveer 5 zwembaden en paar fitnessruimtes.

Texas A&M kent veel tradities. Zo hebben ze een 'corps of cadets', een soort militaire vereniging die de tradities in stand houdt. Ook zijn de football games daar heel populair. Ze worden drukbezocht door studenten. Het stadion is een van de grootste in de VS. In plaats van cheerleaders heeft de uni ‘yell leaders’. Studenten van A&M zijn heel erg trots op hun uni. Zo is er een grote strijd tussen A&M en UT in Austin. Iedereen loopt er dan ook in truien, jassen, sportkleding en andere spullen van Texas A&M rond.

De vakken waren heel goed te doen. Ik volgde er algemeen economische vakken; economics of gender and race, economic development, money and banking en law and economics. De leraren waren over het algemeen heel aardig en deden erg hun best om ons verder te helpen. Ze waren er namelijk vanuit gegaan dat wij in Nederland een grote achterstand op hun hebben. Dit is overigens niet waar, het niveau in economische vakken is daar echt een stuk lager dan in Nederland.

Helaas is Texas wel wat duurder dan verwacht. Dit kwam vooral door de huur, visum, zorgverzekering (die je verplicht moest afsluiten) en het eten. De winkel was niet dichtbij, en je kon er vrijwel niet koken, waardoor we vaak 2 keer per dag iets op de uni moesten halen. Alcohol is in Amerika natuurlijk pas vanaf 21 verkrijgbaar. We kwamen er echter al heel snel achter dat ze zich hier niet bepaald aan hielden. Veel mensen hadden een OV chipkaart of een ander buitenlands pasje met een goede geboortedatum erop. Aangezien Amerikanen dit niet kenden, vonden ze het bijna altijd toch goed. Zelfs als je geen goede ID kaart had kon je bijbetalen, zodat ze je wel door lieten.

Je kon in College Station uitgaan op Northgate. Er waren daar veel barretjes/clubs waar iedere dag wel wat te doen was. Amerikanen bleken niet zo veel uit te gaan, dus vaak moesten we toch de Nederlandse jongens optrommelen. Gelukkig wilden die wel altijd mee! Northgate leek net op een cowboydorpje. Je had er typische Texaanse clubs, waar ze countrymuziek draaiden, mensen in cowboylaarzen rondliepen en de two step dansten.

Hoewel het vanaf ons dorp niet heel makkelijk is om te reizen, hebben we wel veel tripjes gemaakt. Zo zijn we met alle Nederlanders naar Chicago geweest, ben ik nog een weekendje naar New Orleans gegaan en hebben we veel binnen Texas gezien. Het allerleukste vond ik Thanksgiving, waar ik met 3 andere meiden een weekje bij de familie van een meisje uit Texas was. We bezochten de ranch van haar opa, haar oom en tante, en zagen waar ze altijd jagen. Amerikaanser kan bijna niet. Aan het einde van de reis hebben we nog een roadtrip gemaakt naar New York.

Hoewel dit niet de goedkoopste reis is geweest, zou ik iedereen aanraden om ook in het buitenland te studeren! Het is een hele gave kans om ergens 5 maanden te verblijven en rond te reizen. Je leert namelijk heel veel over een ander land, en bezoekt veel plaatsen waar je anders nooit zou komen. Het is de reis zeker waard!