Op exchange naar Buenos Aires

Gepubliceerd op: 11/02/2020

Plaatje 4 large

Ik ben aan Tilburg University begonnen met de bachelor Bedrijfseconomie, na het eerste jaar ben ik overgestapt naar de bachelor Fiscale Economie. Doordat ik de enige van mijn TOP groepje/vriendinnen was die overstapte, raakte ik door hen toch geïnteresseerd om op exchange te gaan. Bij de bachelor Bedrijfseconomie is het immers meer vanzelfsprekend om een semester in het buitenland te studeren dan voor de fiscaal economen onder ons. Vóór mijn studie aan Tilburg University had ik nooit nagedacht over hoe het was om in het buitenland te studeren, sterker nog ik dacht zelfs dat het niks voor mij zou zijn...

Toch ben ik op 6 juli 2017 naar Buenos Aires gevlogen. Toen ik besloot op exchange te gaan, wilde ik graag in een Spaanstalig land studeren (waarvan ik Spanje net iets te dichtbij vond). Het werd dus Zuid-Amerika en specifiek Buenos Aires. De reden waarom ik naar Buenos Aires wilde lag vooral aan mijn gevoel, een andere reden had ik hier niet voor. Om te mogen starten aan Universidad Torcuato di Tella (UTDT), moest ik eerst nog een Spaanse taalcursus voor gevorderden volgen aan Tilburg University. Vervolgens volgde ik aan UTDT een extra taal-en cultuurcursus. De taal had ik inmiddels wel onder de knie, maar het was juist fijn om door deze cursus ook de cultuur beter te begrijpen. Zo werd tijdens de cursus vertelt in welke buurten je ’s avonds vooral niet moest komen, dat je in de rij gaat staan als je op de bus wacht, dat iedere Argentijn ’s ochtends opstaat met un americano con dos medialunas (een koffie met twee croissantjes) en de dag afsluit met un asado con amigos y familia (een barbecue met vrienden en familie). Dat laatste is niet helemaal waar, al heb ik wel zoveel barbecues meegemaakt dat ik de tel kwijt ben geraakt.

Naast het proeven van de Argentijnse cultuur heb ik ook de mogelijkheid gehad om veel te kunnen reizen door Zuid-Amerika (waar ik uiteraard gebruik van heb gemaakt!). Aan UTDT heb ik niet veel examens moeten maken, de tentaminering werd met name afgelegd door papers te schrijven en presentaties te geven. Gek genoeg was ik hierdoor tijdens de tentamenweek vrij, reden dus om een reisje te boeken! Samen met een vriendin boekte ik een reis naar Bolivia, niet wetende wat ons te wachten stond. Voorbereid waren we trouwens ook niet. Maar des te mooier zijn de herinneringen die ik aan deze reis heb overgehouden. We reisden 3 dagen met een Jeep door de landschappen in Bolivia. Op zondagavond zijn veel pinautomaten standaard leeg, dus we hadden geen mogelijkheid meer om Bolivianos (munteenheid Bolivia) te pinnen. Dit resulteerde in back to basic: we hadden nauwelijks geld om drinkwater te kopen, een souvenir, iets lekkers in een restaurantje of warm water voor de douche. Pas wanneer we op de laatste dag in La Paz aankwamen, was er de mogelijkheid om te pinnen. Los van het feit dat we bijna geen geld hadden (omgerekend net geen 5 euro voor 3 dagen), was er tijdens deze reis ook geen aanwezigheid van toiletten en ontbrak er vaak een raam of was de deur kapot in de hostels waar we sliepen. Aangezien de temperatuur in die tijd ‘s nachts rond het vriespunt lag, was dat ook niet aangenaam. Maar door al het moois dat we hebben gezien, was deze reis het meer dan waard!

Naast de vele reisjes die ik heb kunnen maken, heb ik ook veel mensen leren kennen. Vanaf het moment dat ik in Buenos Aires aankwam, had ik al mensen om me heen die net als ik ook de taal- en cultuur cursus volgde. Toen de colleges begonnen, leerde ik veel Argentijnse studenten kennen. Het leuke was dat we ook groepsopdrachten moesten maken waarbij de docenten het liefst een Argentijn met een international zagen samenwerken. Hierdoor leerde ik nog meer van de taal en de Argentijnse cultuur.

In de periode dat ik op exchange mocht, was het nog niet mogelijk om de vakken mee te laten tellen voor de bachelor Fiscale Economie. Het was eigenlijk een extraatje bovenop mijn vakken. Ik weet nog dat een aantal studenten in mijn jaar om die reden niet op exchange wilden, het zou een semester kosten qua tijd en je zou ook veel geld kwijt zijn. Nu het wel mogelijk is om tijdens het derde jaar van de bachelor op exchange te gaan, hoop ik dan ook dat steeds meer studenten deze uitdaging aan gaan. Ik denk dat het niet uitmaakt waar je naar toe gaat, of je nu buiten Europa wil studeren of toch liever binnen Europa… overal vind je dezelfde uitdaging. Daarnaast maak je ook herinneringen die ze nooit meer van je afpakken!