Onzekerheid

Gepubliceerd op: 09/07/2018

Tn 155387711 large

Vandaag de dag leven wij in een onzekere tijd. Populisten en dictators winnen terrein in meerdere landen, Groot-Brittannië gaat binnen afzienbare tijd de Europese Unie verlaten en een onvoorspelbaar persoon in Amerika is aan de macht.

Hoe heeft dit überhaupt kunnen gebeuren? Het grote gevaar van de democratie, namelijk de democratie, zelf. Wanneer men de focus legt op de korte termijn valt dit te begrijpen. Trump vormt momenteel lagere belastingen door en voert importheffingen in voor andere landen. Op de korte termijn lijkt dit misschien het gewenste effect te hebben, namelijk economische groei. Ook in Groot-Brittannië stemden de meeste ouderen voor een Brexit. Wellicht omdat zij een kortere horizon hebben en dus meer focus leggen op de korte termijn. Jongeren stemden daarentegen massaal tegen de Brexit. Ook populisten willen populaire maatregelen doorvoeren die voornamelijk mensen blij maken op de korte termijn. Terwijl bovengenoemde maatregelen op de langere termijn een schadelijk effect hebben. Oftewel, korte termijn geeft plezier, maar kan schadelijk zijn voor de langere termijn.

Ook de meeste studenten leven in rusteloze periode en zijn hun toekomst niet zeker. Zijn de tentamens gehaald? Heb ik genoeg gestudeerd? Heb ik niet teveel herkansingen? Onzekerheid die met de nodige stress gepaard gaat. Had deze stress vermeden kunnen worden? Wellicht ben in je tentamentijd door je vrienden verleid om een avondje biertjes te gaan drinken. Op de korte termijn geeft dit avondje jou plezier. Op de langere termijn kan dit echter schadelijk zijn voor je studie. Je had dat avondje net nodig om goed te studeren om het vak net te halen.

Toch heb je een fantastische avond gehad. Je leeft in het hier en nu. Je studentenleven is geen geopolitiek. Veroorloof je een avondje plezier, zolang je maar je doel niet het oog verliest.