Maximaal

Gepubliceerd op: 03/02/2016

Tn 1778594819 large

Studenten zijn onder te verdelen in drie categorieën als het gaat om geld binnenharken. Op de eerste plaats heb je Roderik. Roderik is een mazzelpik. Hij hoeft zijn pappie of mammie maar één keer met een meer arrogante dan smekende blik aan te kijken om een smak geld mee te krijgen. Met dit geld kan Roderik een riant studentenleven leiden. Ik heb dit ook een tijdje geprobeerd. Ieder weekend weer keek ik met de meest grote puppy ogen die ik maar kon opzetten naar mijn moeder voor een zak met flappen. Helaas zijn mijn ogen maar groot genoeg voor een tientje per keer.

Recht tegenover Roderik staat Sjonnie. Sjonnie is nie vies van een beetje werken nie. Deze arbeider maakt meters naast het studeren. Achter de bar, kassa of in een magazijn, het maakt Sjonnie niet uit. Zolang hij maar uren maakt tegen een laag tarief. Ook ik heb me proberen te wagen aan de mentaliteit van Sjonnie, maar ik word al misselijk bij de gedachte dat ik moet werken voor een paar euro per uur.

Ten slotte is er nog een derde categorie. Een categorie met als lievelingskleur rood. Deze groep laat zich niet bang maken door reclamespotjes met de veelgehoorde slogan: “Geld lenen kost geld”. Een categorie die mij heeft gered van het kauwen op een droge boterham met een glaasje kraanwater.

Een student heeft geld nodig. Hoe kunnen we anders iedere avond op stap gaan, vakanties boeken en bij thuisbezorgd.nl bestellen? Helaas hebben we niet allemaal de ouders van Roderik en zijn we liever lui dan moe. Gelukkig is er nu De Ultieme Oplossing, afgekort DUO, voor al onze geldproblemen.

Geld lenen is namelijk nog nooit zo goedkoop geweest. Het rentepercentage ligt op het historisch lage punt van 0,01%. Even voor de rechtenstudenten onder ons, dat is 2 euro rente per jaar bij een schuld van 20.000 euro. Drink een biertje minder en je hebt de beschikking over 20.000 euro.

Laat de Roderiken maar schooien en de Sjonnies werken. Ik wil DUO bedanken voor het mede mogelijk maken van mijn stapavonden, luxe strandvakanties en sushi met mineraalwater. Want geld lenen kost maar een bier per jaar. Proost op DUO, lang leve het leenstelsel.