Hondenbelasting

Gepubliceerd op: 18/09/2015

Tn hondenbelasting large

Mensen bedenken creatieve manieren om onder het betalen van belasting uit te kunnen komen. Als gevolg hiervan komt er zo nu en dan een opmerkelijke zaak voorbij, die we jullie niet willen onthouden.

Vorige week speelde bij het gerechtshof in Den Haag een zaak waarin een man een truc had bedacht om de hondenbelasting te omzeilen.

De feiten waren als volgt. Meneer Bos uit Waal had drie honden en moest voor elke hond €72 hondenbelasting betalen aan de gemeente Molenwaard (Zuid-Holland). Begin van dit jaar besloot meneer Bos een BV op te richten. De BV zou zich richten op het fokken en verkopen van honden (dwergschnauzers). Een van de honden die meneer Bos in privébezit had was een dwergschnauzer. Hij besloot ook met deze hond te gaan fokken.

Om ervoor te zorgen dat hij de hondenbelasting voor deze dwergschnauzer als bedrijfskosten ten laste van zijn winst kon aftrekken, verkocht Bos zijn dwergschnauzer 'Fine' aan de door hem opgerichte BV. Meneer Bos wilde naar eigen zeggen de hondenbelasting niet ontwijken. Hij wilde de belasting echter als kostenpost in aanmerking nemen en de hond 'inzetten' in zijn onderneming. Daarvoor is het noodzakelijk dat de aanslag op de BV gelegd wordt en niet op hem privé.

Wat vond de inspecteur hiervan? De belastinginspecteur van de gemeente Molenwaard is het oneens met meneer Bos en is van mening dat de hondenbelasting door meneer Bos betaald moet worden. Hoewel de BV juridisch eigenaar is van de hond, meende de inspecteur dat het houderschap nog bij meneer Bos ligt. Immers is hij degene die de hond verzorgd en niet de BV.

Meneer Bos besloot om de zaak aan de rechtbank voor te leggen. De rechtbank in Rotterdam gaf de inspecteur gelijk. Daarop ging Bos succesvol in beroep. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde dat een BV wel degelijk houder van de hond is en dat de aanslag aan de BV opgelegd moest worden.

Ook de eis van de inspecteur dat meneer Bos belasting moest betalen voor de twee weken dat hij de hond wel privé in eigendom had, werd niet ingewilligd. Twee weken hondenbelasting komt neer op €6, en het minimumbedrag voor het innen van belasting is €9. Het zal nog even duren voordat de BV een aanslag van de gemeente krijgt. Volgens een woordvoerder van het SVHW, de organisatie die de belasting in Molenwaard int, bestudeert de gemeente de uitspraak en zal eventueel nog overgaan tot cassatie.

Kom je zelf een leuke zaak tegen die je met de rest van de Smeetskring wil delen? Laat het ons weten door te mailen naar circulaire@smeetskring.nl