Hoe gastvrij zijn Roy Thijssen & Bart Mestrom?

Gepubliceerd op: 20/06/2015

Tn img 20150601 wa0004 large

Het is alweer de derde ‘Hoe gastvrij is…’, dus was het tijd om de agenda’s erbij te pakken en onze nieuwe slachtoffers uit te kiezen. Omdat het voor onze commissie de laatste editie is van de Circulaire leek het ons leuk om een speciale variant uit te brengen. Na wat wikken en wegen waren we eruit: het bestuur was aan de beurt! Na te hebben genoten van een haute-cuisine diner bij Happy Italy, gingen we op pad. Coen ontsprong helaas de dans; hij voelde al aan wat er ging komen en was gevlucht naar Rotterdam. Roy was nu dus als eerste aan de beurt.

Enthousiast en lichtelijk ongeduldig belden we aan op de Varkensmarkt. Ineens stak er een hoofd door het raam dat riep dat hij geen gasten verwachtte, maar al direct door had waar we voor kwamen. Onze altijd vrolijke Roy maakte de deur voor ons open en liet ons binnen in zijn prachtige studentenhuis, waar we plaatsnamen in de woonkamer. Zoals het een echte student betaamt, was de keuze reuze: we kregen een glaasje water aangeboden. Het vragenvuur kon beginnen!

Hoe is jouw studentenhuis? Het studentenhuis bevalt me heel goed. Het zijn ruime kamers en vooral een mooie, grote woonkeuken. Ideaal dus om vrienden uit te nodigen! Het bestuur komt morgen toevallig ook weer langs voor een luxe driegangen diner: vooraf soep, daarna de beroemde risotto à la Coen, en ijs als toetje. Dat ik deze kamer heb, is trouwens puur toeval: ik kreeg hem plotseling aangeboden van WonenBreburg. Aangezien ik op korte termijn een kamer nodig had, heb ik het geaccepteerd met de gedachte dat ik altijd nog verder kan kijken. Nu zijn we drie jaar verder, en ik heb het hier prima naar mijn zin. Het is een gezellig huis en we eten soms ook samen. Zo hebben we Veggie Monday in het leven geroepen, omdat een van onze huisgenoten vegetariër is.

Waarom heb je voor een bestuursjaar gekozen? Dat was eigenlijk een rigoureuze beslissing. Ik wilde graag een grote commissie doen, iets waar je veel van leert en waar je achteraf trots op kan terugkijken, zoals de Bedrijvenweekcommissie. Tijdens de studiereis in Rusland heb ik erover nagedacht om misschien toch een bestuursjaar te doen. Ik heb me na de studiereis aangemeld, en een paar gesprekken later zat ik hier. Een bestuursjaar is druk, maar heel erg leuk. Momenteel zijn we hard bezig met de gesprekken voor het Actief Kader volgend jaar. Mijn taak is om alle gesprekken te doen met geïnteresseerden. We proberen daarna met het gehele bestuur een leuke mix te maken. Helaas kunnen we niet iedereen bij de eerste keus plaatsen, maar we doen hard ons best om iedereen een leuke plek te geven!

Wat waren de leukste momenten uit je bestuursjaar? Geen enkele dag is saai op de bestuurskamer, er gebeurt altijd wel wat. Elke dag komen er wel mensen lunchen op de kamer en hebben we vaak mensen die bellen voor de Fiscale Rechtshulp, met alle gevolgen van dien. Eén van deze mensen was ooit vergeten, na een voicemail in te spreken, de hoorn op de haak te leggen. Vervolgens konden we op de voicemail meegenieten van een compleet gesprek met zijn maatschappelijk medewerker die zei hoe knap het was dat de man inmiddels zelfstandig een telefoongesprek kon voeren, haha! Het mooiste moment van dit jaar was toch wel echt de studiereis, juist omdat we naar steden gingen die je zelf niet zo snel uit zou kiezen. Het is zo’n groot cultuurverschil, met maar twee uur vliegen van Nederland. Je ziet daar zelfs nog koetsen met paard en het heeft een totaal andere economie. Het deed me beseffen hoeveel geluk wij in Nederland hebben.

Tot slot, wat is voor jou de typische studentenmaaltijd? Dat is voor mij een tosti. Het is goedkoop, makkelijk, en je kunt er veel in variëren. Helaas niet heel gezond, maar de gemiddelde student heeft nu eenmaal niet veel te besteden. Als ik weinig tijd heb om te koken, eet ik ook wel eens een broodje carpaccio. Bij mijn ouders maak ik graag lasagne, dat is echt mijn favoriet! Het bestuur kent ook veel culinaire creaties. Een van de meest aparte was pasta met shoarma. Ik had het niet verwacht, maar het smaakte nog goed ook!

Na het gezellige bezoek bij Roy vervolgden we onze weg naar Bart. “Ik had eigenlijk afgesproken om een spelletje te spelen met een vriend”, was het eerste wat we hoorden toen de deur openging. Vanuit zijn studio klonken stemmen. Toch bleek ook Bart hartstikke gastvrij te zijn en bood ons zelfs een kop thee en een koekje aan.

Woon je al sinds je eerste jaar op jezelf? Ik heb eerst in een huis met vijf dames gewoond, maar dan krijg je al snel de schuld van alles. Dat was niet zo’n succes. Sinds mijn tweede jaar woon ik in deze studio, waar ik het ook erg naar mijn zin heb. Mijn beste maat woonde toen ook al in dit gebouw, dus dan ben je al gauw verkocht, en toen ben ik hier gaan wonen. Wanneer je op jezelf woont, hoef je alleen met je eigen zooi te leven, wat ik heel goed kan zoals jullie al zien.

Wat is je comfy-food en wat mis je van thuis? Chips, en dan wel van die Nibbit ringetjes. En als avondeten iets van schnitzels of gewoon AVG*. Van thuis mis ik toch wel een goede gehaktbal van mijn moeder. Ze maakt die dan super lekker, met beschuit en ei. Ja, die mis ik dan wel. Gelukkig als ik terugga naar mijn ouders dan krijg ik wel nog vaker deze overheerlijke gehaktballen voorgeschoteld.

Waarom ben je Fiscaal Recht gaan studeren en wat heb je zoal naast je studie gedaan? Ik heb mij op het begin ingeschreven voor Fiscale Economie, dus iets met fiscaal werd het toch al wel. Uiteindelijk ben ik toch Fiscaal Recht gaan doen. Ik ben altijd al wel erg actief geweest. Zo was ik enkele jaren geleden voorzitter van de B.E.S.T.-commissie en het jaar daarna medeorganisator van het Interstedelijk Fiscaal Debat. Dit is mijn vijfde jaar, en toen koos ik ervoor om een bestuursjaar te doen. Volgend jaar zal ik mijn masterscriptie schrijven en dan hoop ik dat ik afgestudeerd ben!

In november 2013 ben ik nog mee geweest met de Business Course van Meijburg & Co. Toen zijn we naar Zuid-Afrika geweest. Buiten al het leerzame was het vooral ook een hele ervaring om daarheen te gaan. Ik raad het jullie dan ook allemaal aan om mee te gaan wanneer jullie daar de kans voor krijgen. Naar aanleiding van de Business Course ga ik volgend jaar ook een studentwerkschap lopen bij Meijburg & Co.

Vind je het niet moeilijk om iedere dag opnieuw naar de bestuurskamer te gaan? Natuurlijk is er altijd wel een drempel waar je dan overheen moet in de ochtend. Ik heb natuurlijk mijn slaap nodig, en die krijg je niet altijd met alle sociale verplichtingen, die overigens ook erg leuk zijn, maar die er ook bij komen wanneer je in het bestuur zit. Dan weer een borrel, dan weer iets anders. Toch heb ik nooit echt last van een ochtendhumeur en de andere bestuursleden ook niet echt.

Tot slot, wat was het leukste moment van het bestuursjaar? Eigenlijk zijn er alleen maar leuke momenten. Het hele jaar was eigenlijk een rollercoaster van leuke momenten. De studiereis was toch wel een van de mooiste momenten, en de lustrumactiviteiten en het IFD vond ik ook erg leuk. Dit laatste natuurlijk ook omdat ik de begeleider was van het IFD dit jaar, en dan ben je er toch wel trots op als je zoiets neer hebt gezet en alles ook gewoon goed gaat. Natuurlijk is de gezelligheid op de kamer ook niet te vergeten!

*AVG: Het typische Hollandse gerecht bestaande uit Aardappelen, Vlees en Groente.