Hoe gastvrij zijn .... Loet en Silvio?

Gepubliceerd op: 14/10/2017

20171016 224342 large

Na een lange radiostilte werd het weer eens tijd voor een "Hoe gastvrij is...". Het Actief Kader is echter zo vernieuwd, dat we geen keuze konden maken waar we nu langs wilden gaan. Aangezien onze eerste gasten samenwonen in een oud schoolgebouw in Tilburg-Zuid, leek het ons dan ook ideaal om deze twee tegelijk te interviewen!

Terwijl we voor de deur stonden te wachten, werd er al opengedaan door huisgenoten. "Oh, we halen ze wel even!" luidde het antwoord. Na een klein minuutje wachten in de aula, kwamen ze aangelopen. Met een biertje in de hand konden we van start met het interview!

Stel jezelf even voor.

Hoi, ik ben Loet, ik kom uit Eindhoven en zit momenteel in mijn 2e jaar fiscale economie. Heel lang heb ik gehockeyd en dit wil ik dan ook weer gaan oppakken. Momenteel werk ik in de horeca, bij drie cafés. In Eindhoven bij café Spijker en café Thomas en al bijna een jaar in de Philip. Wat feitjes zijn dat ik schoenmaat 46 heb en ik kleed me als een stripfiguur, namelijk altijd een zwart shirt en een blauwe broek. Verder ben ik ontzettend blij met de jaaraanbieding van de kroepoek bij de Jumbo en drink ik ongeveer 2 liter melk op een dag.

Naast Loet zit natuurlijk Silvio. Ook aan hem vroegen we om zichzelf even voor te stellen.

Nou, ik ben Silvio, 19 jaar en ook tweedejaars student fiscale economie. Ik kom uit het oosten van het land. Na een paar drankjes komt dat vaak ook wel naar voren… Ondertussen sluit een huisgenootje aan om het lijstje van feitjes voor Silvio aan te vullen. Feitjes over Silvio? Dan weet ik er wel een paar. Silvio is vaak lomp, maar ook heel sociaal. Dat maakt hem dan ook geschikt voor de studentenpool waar hij werkt. Verder draagt hij altijd strakke grijze broeken en neemt hij het leven niet te serieus. Je kunt hem voor het blok zetten en hij weet er dan altijd wat leuks van te maken. Hij lost ook graag dingen voor een ander op en misschien wel het belangrijkste: hij heeft de grootste vriezer van het huis, dus iedereen mag er gebruik van maken!

Dit jaar zitten jullie voor De Smeetskring in de Eerstejaarscommissie. Is dit wat jullie ervan hadden verwacht?

Ontzettend genieten, vooral de begeleiding, zegt Loet gelijk. Het is wat ik ervan verwacht had. Anne-Sophie denkt altijd goed mee, dit deed Alisha vorig jaar ook heel goed. Ze zijn allebei een hele goede en fijne begeleiding, het is bijna alsof ze onderdeel zijn van de commissie. Silvio vult aan: compleet wat we ervan verwacht hadden. Ik denk dat we ons doel bereikt hebben als Eerstejaarscommissie: we hebben veel nieuwe eerstejaars geworven. Loet was TOP-papa afgelopen TOP-week en ik was de oom van de groep, dit heeft zeker geholpen om de eerstejaars meer betrokken bij de vereniging te krijgen. Meerdere ‘kindjes’ hebben al afgesproken dat ze elke maand naar de borrel komen, een tweetal heeft hiervoor zelfs een pinkyswear gedaan. Door deze commissie zijn we heel erg betrokken geraakt bij de Smeetskring en ook zeker goed betrokken binnen het Actief Kader. Dit is heel mooi om mee te mogen maken.

Wat is jullie leukste herinnering die je tot nu toe overgehouden hebt aan het actief zijn binnen T.F.V. “De Smeetskring”?

Nou zo heel lastig is dat niet, vertelt Silvio met een glimlach op z’n gezicht. In principe zijn dat alle borrels wel, maar de leukste herinnering heb ik overgehouden aan de wettenbundelborrel van afgelopen jaar. Loet was ziek en ik wilde graag naar de borrel. Ik heb Loet toch weten te overtuigen om mee te gaan om een bundel te halen en vervolgens weer naar huis te gaan. Eenmaal binnen hebben we eerst even een biertje gedronken. We stonden gezellig wat te praten en langzaam hadden we een aantal biertjes op. Voordat we eindelijk de bundels zijn gaan halen hadden we al flink wat biertjes op. Toen hebben Loet en ik voor de grap iets van vijf bundels meegenomen. Al is dat misschien niet zo verstandig om nu te vertellen… Loet begint te lachen. Zelf heeft hij ook nog wel een niet-borrel gerelateerde herinnering: een paar weken geleden zijn we allebei mee geweest naar de inhousedag van Loyens & Loeff. Natuurlijk moesten we een formeel gekleed komen, maar we hadden allebei een te klein pak. We waren echt bang dat we uit onze broek zouden scheuren. Zelfs op de fiets stappen richting het station was al erg confronterend!

Wat zijn jullie beste college-ervaring?

Silvio verwijst ons gelijk door naar Loet. Loet snapt dat wel, zo vaak is Silvio niet in college. Ze moeten beide even lachen. Loet deelt vervolgens zijn ervaringen: nou, er was een keer college waar iemand voor mij porno zat te kijken op de laptop, dat vond ik wel een beetje vreemd. Ook ben ik een keer, nadat ik de avond ervoor was wezen stappen, vol trots naar college gegaan. Deze was echter zo saai dat ik in slaap ben gevallen en na het college wakker schrok toen de zaal al bijna leeg was. Wat dan niet echt een ervaring is, maar meer iets wat ik geweldig vind aan de universiteit: een broodje kroket met een heerlijk bakje soep (en spaarkaart erbij!) en een glas melk van de Mensa. Silvio haakt hierop in: daar ben ik zeker bij! Loet met zijn dingetje, ik neem altijd een heerlijke bacon met ei. Deze €4,50 is een vast stramien.

Loet, jij was TOP-papa. Wat is hier nou je beste herinnering aan?

Mijn bierestafette bij Olof! Onze TOP-kindjes hebben gewoon die gasten daar eruit gezopen en alles gewonnen. Ongelofelijk. Silvio wilt er ook graag iets over kwijt: ik vond het heel mooi om te zien dat de groep zo hecht was. Ik was dan wel geen papa, maar als buurman van Loet en al die kinderen die bij mij sliepen heb ik de hele week meegemaakt. Ik zit bijvoorbeeld gewoon in de groepsapp van de groep.

Nou, even terug naar wat basisvragen. Wat zijn jullie hobby’s?

Loet: tja, dat is fitnessen wel een beetje. Vroeger was dit hockey, honkbal, tennis en diepzeeduiken. Niet allemaal tegelijk natuurlijk. ‘s Winters is mijn hobby snowboarden. Ook is mijn werk in de cocktailbar ook een hobby, ik ben hier zelfs drie keer voor gecertificeerd!

Silvio: sinds ik in Tilburg woon doe ik geen sport meer, maar wanneer Loet achter de bar staat sta ik graag aan de andere kant. Ook een belangrijke hobby! Elk weekend ga ik naar huis voor familie en vrienden, al is dat natuurlijk niet echt een hobby. Voetbal kijken als fanatiek FC Twente-supporter is wel een van mijn favoriete hobby’s.

Wat vinden jullie nou een typische studentenmaaltijd?

Silvio neemt gelijk het woord: een huisgenoot die op dagelijkse basis voor mij kookt, dit is vaak de Italiaanse keuken. Mijn typische studentenmaaltijd is daarom pasta carbonara. En ’s avonds na het stappen natuurlijk kipnuggets. Loet daarentegen kent twee fases: ik eet diepvriesgroente, waarbij spruitjes van het huismerk mijn favoriet zijn, met Aviko diepvriesaardappelen en wat vlees. De andere fase is een hele hoop bonen, champignons, spekjes met een stuk vlees erbovenop. Naast het feit dat dit heel goed smaakt, ziet het er ook nog eens chique uit!

Werken jullie op dit moment en zo ja, waar houden jullie je dan mee bezig?

Dat hebben we al bij onze introductie verteld hoor, zegt Loet lachend. Nou, zegt Silvio, ik heb daar alleen niet benoemd dat ik naast de studentenpool ook BHV-diensten verricht. Ook leuk werk!

Waar zien jullie jezelf over 10 jaar?

In de kroeg, met daarnaast wat fiscale klusjes, lacht Loet hardop. Nee, ik weet het echt nog niet. Silvio: daar kan ik nu nog geen antwoord op geven. Ik weet nog niet eens wat ik morgen ga doen, ik ben nog te chaotisch om ver vooruit te plannen.

Als je voor een dag een dier zou kunnen zijn, welke zou je dan willen zijn?

Loet: Charles, onze huiskat. Die hoeft helemaal niets te doen. Hij heeft 38 mensen hier rondlopen die bij elke miauw de voederbak bijvullen. Topleven toch?

Silvio: Volledig mee eens. Een panda mag ook. Dan ben je schattig én je mag veel eten.

Wat is het grootste avontuur dat je beleefd hebt?

Hier moeten beide kerels even over nadenken. Tot Loet het plots weet: toen ik als leidinggevende in een cocktailbar in Spanje werkte hielp ik mee met organiseren van het feest Millenium. Iedereen ging met bussen terug en dit moest worden begeleid. Daar was ik onder andere voor. Op een afgelegen stukje waar de laatste bus stond waarmee wij terug moesten, stond ik met nog een iemand die ik had ontmoet te wachten. Twee straten verderop zagen we dat er een reclamebord in de fik gestoken was. Opeens kwam er politie aangereden die ons tegen de politieauto aanduwden en deden bij ons handboeien om. Zij waren ervan overtuigd dat wij dat bord in de fik hadden gestoken. Zo hebben we een uur tegen de politiewagen gestaan, want volgens de agenten matchten we het profiel perfect. De politie checkte al onze gegevens. De andere gast waarmee ik was zou de volgende dag terugvliegen. Voor 300 euro mocht je gaan van de agenten, anders moesten we de cel in. Mijn maat wilde wel betalen, want hij moest de volgende dag dus het vliegtuig hebben. Dit maakte ons echter nog meer verdacht. Na anderhalf uur kwam de hoofdcommissaris langs en hij liet ons gaan. Hij merkte scherp op dat we totaal niet in het profiel pasten.

Silvio komt met zijn eigen verhaal: ik was met mijn ouders op vakantie in Spanje toen ik twaalf was, in een stad met ruim een miljoen inwoners. We liepen door het centrum door een massa van mensen. Ik draaide me even om en toen ik terug draaide waren mijn ouders weg, blijkbaar een winkel in gegaan. Dat wist ik op dat moment niet en ben doorgelopen in de menigte. Met geluk trof ik twee Belgische vrouwen die door hadden dat er iets niet klopte. Zij hebben de politie gebeld en die kwam met een politiewagen en ik mocht erin: een primeur! We zijn met die auto terug de massa in gereden en reden bijna mijn vader aan. Mijn moeder was best boos en in paniek, al kreeg ik daarna wel een stracciatella-ijsje.

Wat zouden jullie doen met 1969 pingpongballetjes?

Loet: als het er genoeg zijn, dan zou ik de Titanic ermee vullen. Dat zijn er toch veel te weinig? roept Silvio. Ik zou alle balletjes doormidden knippen en er 2938 portable asbakken van maken. Dan kan ik ze door het hele huis neerzetten!

Lievelingsrijtje?

Loet:

 • Eten (ontbijt)? Spek

 • Eten (lunch)? Soep van de Mensa

 • Eten (diner)? Alles diepvries

 • Eten (na het stappen)? Pizza

 • Drinken (non-alcohol)? Ice-tea green van Lipton

 • Drinken (alcohol) aka Bacobus of pilsprinses? Een dure cocktail, namelijk een Strawberry Caipiroska. Dat is Russisch. Doe mij anders maar gewoon bier.

 • Kleur? Rood

 • Auto? Opel Manta

Silvio:

 • Eten (ontbijt)? Sla ik meestal over, anders een broodje

 • Eten (lunch)? Bacon en ei

 • Eten (diner)? Italiaans

 • Eten (na het stappen)? Kipnuggets

 • Drinken (non-alcohol)? Sowieso Taksi

 • Drinken (alcohol) aka Bacobus of pilsprinses? Bier, het liefst Grolsch

 • Kleur? Rood

 • Auto? Dikke trekker

Favoriete citaat?

Loet: Neem je werk serieus, maar jezelf niet!

Silvio: Je kunt beter spijt hebben van dingen die je hebt gedaan, dan van de dingen die je niet hebt gedaan!

Hoe ziet jullie koelkast eruit?

Nou, willen jullie meelopen, vraagt Loet gelijk. Silvio heeft nog enige twijfel. Zijn diepvries durft hij wel te laten zien, lacht Loet. Bij mij staan twee biertjes, kwark, varkensschnitzel, kaas, melk, normaal spek, spek om te bakken in de koelkast. In de vriezer ligt wat Ben & Jerry’s ijs, Aviko diepvries-eten en natuurlijk romige spinazie a la crème. Daarmee kan worden bevestigd dat alles wat ik heb gezegd vanavond echt allemaal waar is. Bij Silvio is de koelkast nogal leeg: ik eet wat ik per dag koop. Jullie mogen in de vriezer kijken waar alles van mijn huisgenoten in ligt. Deze ligt zo vol, zeker niet het opnoemen waard…

Vinden jullie jezelf gastvrij? Wat voor cijfer zouden jullie jezelf geven?

Ja, op zich wel, antwoordt Loet. Wij hebben allebei morgenvroeg tentamen waarvoor we niet goed geleerd hebben en nu zitten we met jullie hier gezellig onder het genot van een biertje midden in een interview. Silvio vult aan: ik denk dat niets bij ons te gek is. Als we thuis zijn dan kun je altijd langskomen. Mijn deur staat letterlijk bijna altijd open, zelfs ’s nachts af en toe. Ik denk dat een 8,5 wel een terecht cijfer zou zijn. Loet is het hier volledig mee eens en de Circulairecommissie beaamt dit volledig!