Goede voornemens tips!

Gepubliceerd op: 22/01/2018

Tn goede voornemens large

Wanneer alle kerstdagen achter de rug zijn met familie, staat het jaareinde alweer voor de deur. Na ons eerst volgestopt te hebben met allerlei lekker voedsel tijdens kerst staat nieuwjaar in het teken ervan om dit eraf te sporten.

Een nieuw jaar betekent voor veel mensen namelijk een nieuwe start. Wanneer een nieuw jaar begint is dit een teken om het slechte in 2017 achter zich te laten en zich te richten op de toekomst. Dat betekent dus dat men op hun to-do list zet dat er een to-do list gemaakt moet worden voor het nieuwe jaar met de goede voornemens.

Maar wat is nou eigenlijk het nut van die goede voornemens? Vaak worden ze niet uitgevoerd en blijft het bij een enkel voornemen. Goede voornemens zijn echter wel leuk om over te praten. Het geeft inzicht in wat je aan jezelf zou willen veranderen. De een zou wat sportiever willen zijn, de ander zou zich iets minder willen laten verleiden tot een drankje en weer een ander die wil gewoon wat meer van het leven genieten.

Een goed voornemen heeft op zichzelf geen betekenis. Wanneer je het voornemen iets hebt om te doen, dan wordt het vaak zoals gezegd uitgesteld. En van uitstel komt afstel. Herkenbaar? Vast wel.

Hoe ga je dan aan de slag met goede voornemens? Daar zijn twee manieren voor:

  • (1) Je maakt geen enkel goed voornemen

Wanneer je toch weet dat je je niet aan goed voornemen gaat houden, bespaar jezelf dan de moeite om ze überhaupt te maken. Accepteer wie je bent, met al je tekortkomingen. Dan ben je al een heel eind en voel je je een stuk gelukkiger dan de faalhaas die zijn goede voornemens niet heeft waargemaakt.

  • (2) Je maakt slechts een lijst met concrete doelen

Wanneer je toch een bepaalde ‘verbetering’ aan jezelf voor ogen hebt, stel jezelf dan een concreet doel. Dus geen: Ik wil meer sporten. Maar: Elke maandag en donderdagavond een rondje hardlopen van een kwartier.

Let hierbij ook wel dat je de lat niet te hoog voor jezelf legt. Dat voorkomt het afstel of het niet volhouden van je goede voornemen.

Mochten deze tips onverhoopt niet helpen, dan is er altijd nog volgend jaar…