ESJ - Werken bij ESJ

Gepubliceerd op: 13/02/2017

Esj large

Mijn naam is Sjoerd Willemsen, ik ben 22 jaar en studeer aan Tilburg University. In 2012 ben ik begonnen aan mijn bachelor Fiscale Economie en zit nu in de afrondende fase van de master. In september 2015 ben ik begonnen als werkstudent bij ESJ Financial Engineering en heb ik de mogelijkheid gehad om de opgedane theoretische kennis in de praktijk te brengen. In het begin was het vanzelfsprekend zoeken naar de balans tussen studie en werk, maar mede dankzij de flexibiliteit van collega’s en de organisatie als geheel heb ik me vanaf het eerste moment thuis gevoeld tussen de fiscalisten op het kantoor in Breda. Met ruim 175 medewerkers verdeeld over zes vestigingen ken je natuurlijk niet iedereen persoonlijk, maar doordat er bij ESJ geen strikte scheiding tussen de disciplines accountancy en belastingadvies is, leer je meer collega’s kennen dan alleen de fiscalist tegenover je op de kamer. Desondanks kan ik wel zeggen dat de sfeer van een klein kantoor zeker aanwezig is. In combinatie met de professionaliteit van een middelgroot kantoor is ESJ voor mij een erg fijne organisatie.

Als beginnend fiscalist vond ik het prettig dat ik de mogelijkheid had te leren door te doen. Iedere beginner maakt vanzelfsprekend fouten, maar je leert echt ontzettend veel door zelfstandig een fiscaal vraagstuk op te mogen lossen en vervolgens terugkoppeling te krijgen van (een van) de ervaren fiscalisten. De wisselwerking tussen zelfstandig de strijd aan gaan met een fiscaal vraagstuk en discussiëren met collega’s over cases maakt dat je je blijft ontwikkelen. Mede hierdoor kun je de theorie uit de collegebanken ook steeds beter koppelen aan de praktijk.

Ondanks het feit dat een collegerooster wel eens wijzigt, heb ik nooit een college hoeven missen. ESJ denkt mee, werkt mee en is heel flexibel. Er werd waarde gehecht aan het feit dat ik mijn colleges wilde volgen en kon volgen. Uiteindelijk is het voor allebei de partijen namelijk van belang dat ik mijn opleiding succesvol kan afronden. Ook bij mijn bachelor- en masterscriptie heb ik feedback gehad van collega’s die dit traject al doorlopen hadden.

Een groot pluspunt van ESJ voor mij persoonlijk is dat je wordt betrokken bij diverse fiscale vraagstukken en niet in een hokje wordt geplaatst. Aangiften IB en VPB, BTW-vraagstukken, memo’s over ‘estate planning’ in combinatie met schenk- en erfbelasting, alles is de afgelopen jaren wel voorbij gekomen. Daarbij komt dat je klanten voor wie je vaker werk doet, zo veel beter leert kennen en begrijpen. Uiteindelijk denk ik dat mensen ook vandaag de dag nog steeds veel waarde hechten aan persoonlijk contact en graag weten wie er met oplossingen voor hun (fiscale) problemen komen. Daarom vond ik het ook erg prettig om af en toe zelf met klanten te mogen corresponderen, zodat zij ook een idee kregen wie ‘die Sjoerd Willemsen’ nu eigenlijk is.

Inmiddels ben ik per 1 januari 2017 in dienst als ‘junior belastingadviseur’. Dat deze kans mij gegeven is, getuigt van vertrouwen en maakt me tegelijkertijd trots! Met de collega’s die ik heb leren kennen in de afgelopen jaren, werk ik nog steeds erg graag samen en ik hoop ook dat dat nog lang zo blijft. Ik ben er zeker van dat werken naast mijn studie me heel veel gebracht heeft en denk dan ook dat in dit geval ‘1 + 1 = 3’ zeker opgaat.

Linkedin bericht sjoerd thumb