De Loyens & Loeff Case Fondue, 4 - 6 februari 2015

Gepubliceerd op: 04/02/2015

Tn dsc00306 large

 

Artikelen4 februari 2015

Eenmaal aanbeland in de masterfase van je studie Fiscale Economie of Fiscaal Recht komt afstuderen dichtbij. Een goed moment om te kijken naar welke vakgebieden je interesses uitgaan en met welke bedrijven je een ‘klik’ hebt. Naast inhousedagen en activiteiten van onze studievereniging en de universiteit is een business course bij uitstek de manier om deze twee factoren te combineren.

Zo gaf ik mij begin december op voor de Case Fondue van Loyens & Loeff, die Amsterdam en Zürich zou aandoen. Na een selectieproces met onder meer een gesprek op kantoor was het dan zo ver: 4 februari om 8:45 moest ik mij melden te Amsterdam voor het begin van de business course! Na kennis gemaakt te hebben met overige deelnemers en de medewerkers van kantoor Amsterdam en Rotterdam die mee zouden reizen naar Zürich, was het tijd voor de businesscase die de komende drie dagen centraal zou staan: een multinational gevestigd in Zwitserland met meerdere buitenlandse vestigingen en een nieuw patent. Genoeg werk op het gebied van Vennootschapsbelasting dus, maar ook BTW en Europees en Internationaal belastingrecht waren nodig om tot een volledig advies voor de cliënt te komen.

Ons fiscale werk bleef echter niet beperkt tot Nederland: aan het eind van de middag zetten we koers richting Zwitserland. Daar aangekomen was het tijd voor een welverdiende borrel en een inventarisatie van het nachtleven in Zürich, waar we ons de gehele reis meer dan vermaakt hebben. Koffie was in ieder geval welkom op de donderdag- en vrijdagochtend. Naast twee colleges over Luxemburgs en Zwitsers belastingrecht (wij zijn duidelijk niet het enige land met een fiscaal aantrekkelijk vestigingsklimaat) en een bezoek aan het kantoor van Loyens & Loeff in Zürich, werd er zoals gezegd ook hard gewerkt aan de case, die werd beëindigd met presentaties van de verschillende teams op vrijdagochtend. Het was duidelijk dat ook op fiscaal gebied meerdere wegen naar Rome leiden, aangezien een veelvoud van regelingen, verdragen en structuren gebruikt werden om tot een optimale oplossing te komen.

De Case Fondue vloog voorbij, maar had het laatste gedeelte van zijn naam nog niet echt eer aan gedaan. Daar brachten een sleetocht van de Schlittelspass in Elm met een afsluitende kaasfondue lunch verandering in. Zeer voldaan en vermoeid werd vervolgens afgesloten op Schiphol.

Kortom: drie intensieve dagen met hard werken aan een uitdagende case en uiteraard tijd voor ontspanning geven een goed beeld van je carrièremogelijkheden als fiscalist en laten je de mensen, de cultuur en het werk van Loyens & Loeff van dichtbij meemaken. Zelf heb ik naast een aantal goede vrienden ook een stage per 1 september op kantoor Amsterdam overgehouden aan deze Case Fondue. Ik wil dan ook elke student, die geïnteresseerd is naar de functie van een fiscalist binnen een groot Nederlands advocatenkantoor, aanraden om zich komend jaar op te geven voor de Case Fondue 2016!

Tn dsc00226 thumb