Alles is abrupt tot stilstand gekomen

Gepubliceerd op: 30/03/2020

Chemistry 4932607 1920 large

Van het een op het andere moment is alles abrupt tot stilstand gekomen. 2020 zou het jaar worden van de Olympische Spelen, van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam en van de studiereis naar Seoul. Het jaar van het Europees Kampioenschap voetbal, van de GP Zandvoort en van de externe dagen naar Keulen. Tot nu toe is het echter, en zo zal het ook in de geschiedenisboeken opgeschreven worden, het jaar van Covid-19. Geen Olympische Spelen, geen EK-voetbal en geen externe dagen. Geen GP Zandvoort, geen Eurovisie Songfestival en geen studiereis. Het coronavirus, zoals Covid-19 beter bekend staat, heeft een ongekend grote impact op alles en iedereen.

Ten eerste natuurlijk de impact op de zorg. Het zorgpersoneel en iedereen betrokken bij de zorg maken overuren en werken verschrikkelijk hard om ervoor te zorgen dat de fantastische zorg waar wij gebruik van kunnen maken, voor iedereen beschikbaar blijft.

Ten tweede de rest van de maatschappij, het is haast niet meer voor te stellen hoe de wereld eruitzag voor de zogeheten intelligente lockdown-maatregelen. Volle terrassen, drukke kroegen, files op de snelweg of sportevementen, het lijkt allemaal een hersenschim uit een of ander vorig leven. Het lijkt jaren, zo niet een eeuwigheid geleden dat staatssecretaris van Financiën Menno Snel opstapte vanwege de toeslagenaffaire. Zijn aftreden vond echter plaats op 18 december 2019, pas een dikke 100 dagen geleden. In de tussentijd is het coronavirus ontstaan én heeft het de hele wereld in zijn greep gekregen. Het lijkt zo lang geleden, de pushmelding waardoor het aftreed-nieuws tot ons kwam. Heel wat anders dan de pushmeldingen waar we nu mee geconfronteerd worden: aantallen doden en besmetten door 'het virus’. Het coronavirus heeft ook zijn weerslag op het alledaagse: waar normaal gesproken iemand een hand geven tot de normaalste zaken van de wereld behoort, betrap ik mezelf er tegenwoordig op raar op te kijken als ik mensen elkaar een hand zie geven, zij het in een serie of film die lang voor de huidige corona-perikelen is opgenomen. De simpele dingen zijn bijzonder geworden.

Ten derde treft het coronavirus uiteraard ook onze Tilburgse Fiscalisten Vereniging. In de huidige crisistijd is dit uiteraard irrelevant tegenover de medische impact die het heeft op de zorg en op de getroffenen van het virus. Ook wat betreft de economische impact voor ondernemers is het belang van de TFV inferieur, zij zitten met échte zorgen en problemen. Wel zijn het fiscalisten die hier mogelijk van dienst kunnen zijn: wat betekenen de maatregelen van het kabinet voor de onderneming en hoe is er aanspraak op te maken. T.F.V. “De Smeetskring” staat in deze tijden van geschiedschrijving zo goed als stil: activiteiten zijn geschrapt, de studiereis gaat niet door, borrels vinden niet plaats en kamer E207 zit op slot. Voor ons als bestuur is het een aparte periode, waar het begon met twijfels over de studiereis naar Seoul die wel of geen doorgang zou kunnen vinden, is het nu thuis vergaderen en werken omdat de universiteit gesloten is. Het jaar ging van een heel mooi gouden lustrum naar het afgelasten van activiteiten. Wij houden hoop dat we snel de pen weer op kunnen pakken om het geschiedenisboek van onze mooie vereniging verder te mogen verrijken. Die pen is een stuk mooier dan de pen van de corona-geschiedenis. Laat de inkt van de corona-pen snel op zijn.

Zodra de omstandigheden het toelaten, kunnen we samen weer het glas heffen, de fiscaliteit bespreken en mooie momenten meemaken.

Houd jullie allen taai, blijf binnen en bovenal blijf gezond.