Masterclass “Het nieuwe fiscaal’’

Gepubliceerd op: 21/04/2021

Op woensdag 21 april vond de masterclass ”Het nieuwe fiscaal'' plaats. Zoals we inmiddels gewend zijn niet met de kantoren en geïnteresseerde studenten op locatie, maar iedereen thuis achter de laptop. Natuurlijk een stuk minder gezellig, maar een opgestuurd borrelpakket wist de pijn te verzachten.

De middag begon met de workshop van Pereira over de ‘mandatory disclosure’ (DAC6). Een onderwerp dat in de collegebanken toch wat onderbelicht is. Op een zeer leerzame en interactieve manier werd ingegaan op onder andere de ‘hallmarks’ en de ‘main benefit test’. Om uiteindelijk te controleren of de studenten het goed begrepen, werd ieder onderwerp afgesloten met een casus.

Vervolgens gaf Wesselman een interessante presentatie genaamd ‘The circle of life in de fiscale praktijk’. Deze presentatie was visueel spectaculair vormgegeven. Hierin stond een groeiend bedrijf centraal dat te maken krijgt met allerlei fiscale aangelegenheden, zoals de overgang van eenmanszaak naar besloten vennootschap en de bedrijfsopvolgingsregeling zodra het bedrijf overgaat naar de volgende generatie.

Tot slot sprak Pieterse over de het fiscale rechtspreken in Nederland. Hierbij werd vooral ingegaan op de taal van de rechter: het ‘Hogeraads’. Dit Hogeraads kan worden onderverdeeld in vier categorieën, waarbij in de loop der tijd de arresten steeds makkelijker leesbaar zijn geworden. Daarnaast ging het over tijdige rechtspraak. Door het grote aantal zaken is het niet ongebruikelijk dat een zaak een jaar blijft liggen. Mediation is dan dé oplossing om een zaak zonder gerechtelijke uitspraak toch op te lossen. Hier wordt dan ook regelmatig op gestuurd door de rechter.

De dag werd afgesloten met een borrel. In twee breakout-rooms konden, onder het genot van een alcoholische versnapering en wat nootjes, in een informele setting vragen gesteld worden aan de sprekers. Rond 17:00 kwam de dag tot een eind. Een zeer geslaagde en leerzame dag en de Circulairecommissie ziet alweer uit naar de Masterclass van het aankomend jaar!