Studentikoze Steden in ...

Gepubliceerd op: 09/01/2018

Tn bosnia and herzegovina sarajevo large

Een keertje lekker weg, wie wil dat nou niet? Af en toe kan Tilburg toch wel vervelen. Daarom gaan we het hier hebben over de hoofdstad van Bosnië-Herzegovina: Sarajevo! Bij Sarajevo en Bosnië-Herzegovina komt er al toch snel oorlog in voormalig Joegoslavië naar boven, ruim 20 jaar na dato zijn de overblijfselen hiervan nog goed te zien. Toch blijft het een mooie stad om eens heen te gaan en het is toch ook wat anders dan de rest van Europa.

Waarom?

Bezienswaardigheden

Je kan het vliegveld uitstappen en je zult zien dat er niet lang geleden een oorlog in de stad heeft plaatsgevonden. Overal in de stad zal je kogelgaten in gebouwen zien en kraters van mortierinslagen. Als je eenmaal in de stad bent zullen er ook genoeg andere bezienswaardigheden zijn. Midden in het centrum heb je het Baščaršija. Dit is het historische en culturele centrum van Sarajevo, het is in de 15e eeuw door de Ottomanen gebouwd die ruim 500 jaar lang de baas waren over Bosnië-Herzegovina. Wat hier in het meest in het oog springt, is de Sebilj. De Sebilj is een put midden op het plein in het centrum. Sta je hier, dan valt het gelijk op dat er enorm veel duiven hieromheen staan! Daarom wordt dit soms ook het duivenplein genoemd. Als je honger hebt gekregen hoef je hier niet ver vandaan te lopen. Het Baščaršija kent enorm veel ćevabdžinice. "Wat is dat nou?" Zal je je waarschijnlijk afvragen… Dit zijn allemaal kleinere restaurantjes waar je ćevapčići kan bestellen. Dit zijn kleine vleesreepjes geserveerd in een stuk brood, somun genoemd. Hiernaast komen er ook nog uitjes bij en kan je er saus als ajvar of kajmak bijdoen. Aan de rand van het oude centrum kan je ook de oude Gazi Husrev Beg-moskee bezoeken, en als je niet uit het kraantje ernaast hebt gedronken kan je eigenlijk niet zeggen dat je echt in Sarajevo bent geweest! Verder heb je in de omliggende steegjes enorm veel souvenirwinkels welke, doordat deze binnenstad in de Ottomaanse tijd gebouwd is, een sfeer kennen alsof je je in het Midden-Oosten bevindt. Net buiten het centrum bevindt zich een brug waar ongeveer een eeuw geleden een significante historische gebeurtenis plaatsvond; de Latijnse Brug waar Gavrilo Princip de Oostenrijkse aartshertog Franz Ferdinand vermoord heeft en hiermee min of meer de Eerste Wereldoorlog startte.

Buiten de binnenstad heb je vooral bezienswaardigheden die met de oorlog te maken hebben. Onder het vliegveld loopt er een tunnel die men van de bezette stad naar veilig gebied leidt. Deze tunnel werd dan ook met dit doel gebouwd in de oorlog, de eerste Bosnische president Alija Izetbegović ging er als eerste doorheen. Hij heeft er echter nooit voet in gezet, hij werd er namelijk doorheen gedragen. Hier kun je nu zelf ook doorheen lopen. Verder heb je net buiten de stad op de berg Trebević een oude bobsleebaan die werd gemaakt voor de Olympische Spelen in 1984. Deze is in de oorlog helaas gedeeltelijk afgebroken, maar sommige stukken zijn nog intact en kennen vooral een soort van street art, gemaakt met graffiti. Als je hierdoor in winterse sferen terecht bent gekomen, heb je op zo’n 30 kilometer van Sarajevo ook een ware Olympische skipiste, Jahorina. Hier is voor elke wintersportfanaat wat wils, ook heb je iets verder buiten de stad nog Igman en Bjelašnica waar ook delen van de Spelen werden gehouden.

Stappen, eten en drinken

In Sarajevo heerst er niet echt een stapcultuur, toch kan je wel rondom de oude binnenstad genoeg barretjes en pubs vinden om lekker een paar biertjes te drinken. Je kunt ook kiezen voor de wat sterkere drank rakija, deze lijkt veel op jenever en kan gebrouwen worden van vele soorten fruit als pruimen, peer, appel en druiven. Houd je het lang genoeg vol is het een aanrader om nog op de terugweg langs een bakkerij te gaan en daar een pita te kopen. Dit lijkt niet op een Griekse pita, maar bestaat uit vooral opgerold bladerdeeg met daarin kaas of spinazie. Aardappel gaat er ook vaak in en daarnaast heb je ook nog de burek, welke een pita met vlees is. Je hebt ook nog andere etenswaren die erin kunnen. Zoals eerdergenoemd kun je altijd nog als middag- of avondeten ćevapčići eten. Pita kan trouwens ook op elk moment van de dag gegeten worden!

Vervoer

Bosnië-Herzegovina is het beste te doen met een vlucht daarheen, in de auto ben je zo'n 20 uur onderweg. Wat het goedkoopste is, is van Eindhoven naar Tuzla vliegen voor zo’n 50 à 60 euro en vanuit daar is er vervoer naar Sarajevo te regelen voor ongeveer 40 euro. Een vlucht vanuit Eindhoven via Budapest naar Sarajevo kost ook niet te veel geld.

Verblijf

In de stad zijn enorm veel hotels en hostels te vinden welke niet al te duur zouden moeten zijn, voor een goed gelegen hostel betaal je hoogstens 20 euro per nacht en ben je vanuit de deur min of meer in het centrum.

Kosten

In Bosnië-Herzegovina wordt er betaald met de Bosnische Mark (KM). Je kan er van gemak uitgaan dat 2KM ongeveer één euro is (€1=1.96KM). Verder is het eten er niet al te duur, voor een maaltijd met eten en drinken rond de 10 euro en een drankje bij het stappen kost er vaak maar 1 of 2KM. Ook het vervoer is er goedkoop. De taxi is een aanrader als vervoerder in de stad. Voor één kilometer betaal je ongeveer 1KM en de afstanden zijn niet groot.

Weer

Sarajevo is omgeven door bergen en kent een landklimaat, ’s zomers kan het er makkelijk oplopen tot 35 graden. Dit betekent niet dat het ’s winters goed vertoeven is, dan kan het zeker -15 worden en gebeurt het vaak dat er een dik pak sneeuw valt.

Extra: Mostar Mostar is een historische stad gelegen in Herzegovina (het zuiden van Bosnië-Herzegovina). Deze stad is ideaal voor een dagje uit en kent buiten een wat fijner klimaat. Hier heb je de historische brug waar je, als je het waagt, ook van 24 meter hoogte in het water kan springen! Reden zat om eens een wat vergeten plek in Europa op te zoeken en jezelf onder te dompelen in een nieuwe cultuur!