Op de bank met .... Mark van Wijgerden

Gepubliceerd op: 10/02/2017

Tn 1111 large

Hallo! Stel jezelf eens even voor.

Ik ben Mark van Wijgerden, 25 jaar en derdejaars bachelorstudent Fiscale Economie. Ik ben geboren in Geldrop en ben opgegroeid in Leende. Hier ben ik fractie-assistent van de VVD geweest. Vanaf mijn 20e zit ik op kamers in Tilburg. Hier heb ik eerst antikraak gewoond in een oud zorgappartement, maar dit was soms toch wel heel erg alleen. Nu woon ik in een studentenhuis, daar is het stukken gezelliger. In het begin kwam het echte studentenleven er niet uit en ik heb dus ook pas later het verenigingsleven ontdekt. Eerst heb ik vijf jaar Bedrijfseconomie gestudeerd, maar helaas is dit niets geworden. Ook ben ik een jaar bestuursvoorzitter bij Asset Algemeen geweest en ben ik vier jaar actief geweest bij A&F. Tussendoor ben ik er een half jaartje tussenuit geweest, mede door familieomstandigheden. Op dit moment ben ik voorzitter bij Student Party ECCO. Verder vind ik het leuk om op de wielrenfiets te zitten. Op zaterdag ga ik dan regelmatig met een groepje fietsen of doe mee met een toertocht, maar een echte wegpiraat ben ik niet.

Waarom ben je actief geworden bij T.F.V. “De Smeetskring” en welke commissie doe je?

Dit jaar zit ik in de bedrijvenwijzercommissie. Toen in mijn bestuursjaar bleek dat ik en bedrijfseconomie geen goede match waren, heeft het toenmalige T.F.V. “De Smeetskring”-bestuur de deur wagenwijd voor mij open gezet.

Asset of T.F.V. “De Smeetskring”?

Asset Algemeen kent geen leden, dus het bestuur staat hier los. De departementen hebben leden dus klopt de vergelijking misschien niet helemaal. Ik zit nog te kort bij de Smeetskring om te zeggen wat mij beter ligt, want ik ben pas bij een paar activiteiten aanwezig geweest. Als ik naar het AKW terugkijk, dan verwacht ik een mooie tijd hier. De groep die daar aanwezig was, is gewoon een fantastisch mooie groep. Vanuit mijn commissiejaartje bij Asset S&L is er nog steeds een hechte groep die van alles met elkaar doet. Of dit bij de Smeetskring ook zo is, kan ik nog niet beoordelen, maar ik zie de Smeetskring wel als een warme vereniging. Zeker als ik kijk hoe de deur voor mij open is gezet hier.

Strandvakantie of wintersport?

Toen mijn ouders 25 jaar getrouwd waren, zijn we naar Aruba geweest. Daar een bootje gehuurd en genoten van de omgeving daar, echt schitterend! Wintersport is een supermooi proces, maar ik kan het niet zo goed. Het is wel tijdens de kerstperiode, dus dan is het vaak gezelliger op straat. In de zomer vind ik het allemaal te gewoontjes, want iedereen is op zichzelf. Daarom kies ik dan toch voor wintersport.

Sinterklaas of Kerstmis?

Dat is wel redelijk duidelijk Kerstmis voor mij. Kerstmis is natuurlijk iets internationaler en ik had zelf al vrij snel door dat Sinterklaas nep was. Ik heb het niet zo op religie en Kerstmis is het midwinterfeest van de Germanen, dus kan ik het zo voor mezelf verkopen als geen religieus feest, haha. Verder vind ik ook dat het Sinterklaasfeest te veel is vervuild de laatste jaren. Zwarte piet heeft roetvegen van het klimmen door de schoorsteen, dus ik snap alle heisa niet. Waarom zijn ze niet veel eerder overgestapt naar de roetpiet, want hier ligt uiteindelijk toch de basis. Kerst vind ik ook een stuk gezelliger, want je zit gezellig met de familie te eten.

Sporten of muziek maken?

Ik ben zo amuzikaal als ik weet niet wat, dus dit is heel makkelijk. Wielrennen vind ik echt fantastisch. Door het mooie landschap zoeven en een beetje toeren met je kameraden. Even het zweepje er over, de maximale snelheid aantikken en je helemaal kapot rijden. Ook team- en balsporten vind ik leuk om te doen, al ben ik daar niet zo goed in. Kijk naar de verenigingstoernooien als de Champions League en het hockeytoernooi. Een gezellige dag met de groep hebben en met elkaar proberen om zo ver mogelijk te komen.

Live of thuis voor de buis?

Dat ligt er een beetje aan bij welk evenement het is. Bijvoorbeeld voetbal vind ik geweldig om zelf te doen, maar om te kijken vind ik er niet veel aan. Of ik dan in het stadion of voor de buis zit maakt niet veel uit. Kijk ik naar een rugbywedstrijd, vind ik hem in het stadion wel veel mooier. Zo ben ik vorig jaar naar een wedstrijd tussen Nieuw-Zeeland en Georgië geweest. Nieuw-Zeeland is één van de te kloppen landen op het moment en zij doen natuurlijk de haka. Deze heb ik dus live gezien en gehoord vanuit de derde ring. Die brul geeft je gewoon kippenvel en dat heb je voor de televisie niet echt. Ervaring en beleving van live aanwezig zijn is dan niet na te bootsen.

Huismus of kroegtijger?

Ik haak vrij snel af als het gaat om de echte stapkroegen. Ik houd er niet zo van om in een drukke warme ruimte te staan om maximaal naar de haaien te gaan en laat naar huis te gaan. Liever ga ik dan naar een rustige kroeg of naar iemand thuis om gezellig bij te praten met een biertje of een whiskeytje erbij.

Bowlen of midgetgolf?

Bowlen is iets massaler en groter en bij midgetgolf heb je een fijn besneden techniek nodig. Deze techniek heb ik niet dus kies ik voor bowlen.

Dierentuin of pretpark?

Dierentuin, want ik vind de natuur echt indrukwekkend. Ik ben met studiereis een keer naar Japan geweest en daar zijn we ook de natuur ingetrokken. Bergen op en af, met een paden langs rivieren, door beekjes, en goede uitzichten. Dat was echt fantastisch mooi. Dierentuin is natuulijk niet zo’n mooie natuur als in het wild, maar dieren zijn gewoon prachtig om te zien.

Op welke uitvinding zit jij te wachten en waarom?

Ja dat weet ik toch niet? Anders had ik het wel uitgevonden. Vroeger had ik een klaptelefoon, en toen kwam de smartphone. Zoiets had ik graag zelf willen uitvinden, maar die dingen weet je pas achteraf.

Randstad of Noord-Brabant?

Ik voel mezelf een echte Brabander, maar ik heb helemaal niks met carnaval. Het hele land onder de rivieren ligt gewoon een week plat en dat vind ik best storend. Dus dan is de Randstad denk ik beter. Voor je carrière zijn er misschien ook meer mogelijkheden in de Randstad. De Randstad is heel direct en Brabant weer heel gemoedelijk, dus vind het best lastig kiezen.

Exchange of stage?

Het komende semester heb ik niet zo heel veel te doen, dus misschien ga ik wel een stage of werkstudentschap lopen. Ik denk dat ik me bij een stage meer inhoudelijk kan ontwikkelen, terwijl een exchange meer is om je persoonlijke ik te ontwikkelen.

Voor welke master wil je gaan (en waar wil je die volgen) na het behalen van je bachelor?

Een tijdje lang heb ik overwogen om de nieuwe master Public Governance te gaan doen, maar na de master voorlichtingsavond ben ik toch redelijk gezwicht voor Fiscale Economie. Na mijn afstuderen wil ik natuurlijk graag een baan, en dan heb ik met een fiscale master meer kans. Omzetbelasting ligt me ontzettend goed, alleen krijg ik het waarschijnlijk organisatorisch niet voor elkaar om het accent indirect te doen. Het beleidsmatige spreekt mij ook nog steeds aan en dan is het dus even uitzoeken.

Waar zie je jezelf over 10 jaar en wat zijn jouw grootste dromen voor de toekomst?

Over 10 jaar verwacht ik dat ik een goede baan, een huisje en een vrouw heb. Misschien heb ik er dan al wel een paar koters rondhuppelen. Voor mijn toekomstdromen kan ik een heel leuk verhaal over EU richtlijnen gaan vertellen, maar ik zal het bij mezelf houden. Mijn droom is dat ik een mooi rijk leven heb. Een rijk leven in de zin van goede vrienden, leuk werk en dat soort dingen.