Verslag Bierproeverij i.s.m. de activiteitencommissie

Gepubliceerd op: 03/05/2024

Waarde Traplopers, op woensdag 28 februari waren een aantal dorstige leden van T.F.V. “De Smeetskring” samengekomen om deel te nemen aan een bierproeverij. Bij aankomst in de Rosalie werd duidelijk gemaakt dat het hier ging om ‘traplopen’. Voor de sterveling die niet bekend is met deze term, zal nader uitleg volgen. 

Traplopen; een term die voornamelijk gebruikt wordt onder Tilburgse studenten. Dit houdt in dat men gezamenlijk of individueel alle soorten bieren van La Trappe op een avond zal nuttigen. Met als doel om zich te verdiepen in de smaken van het kloosterbier en om een gezellige avond te beleven. 

Traplopen kent twee varianten.  

  • De enkele variant, waarbij men enkel de trap op loopt en; 

  • De dubbele variant, waarbij men zowel de trap op, als af loopt. 

Voor deze avond werd gekozen om de trap op te lopen en af te lopen, daarvoor hulde aan de activiteitencommissie! 

Als oud voorzitter van de activiteitencommissie, had ik mijzelf de taak opgelegd om iedere biersoort te voorzien van een cijfer (1-10) en hierbij een korte review te schrijven. Ook is ieder biertje voorzien van een ‘Tankbaar (T)’ meter. Deze geeft op een schaal van 0-1T aan hoe maximaal tankbaar het biertje is, uitgedrukt in liters. De review is opgesteld om de fiscalisten, die door welke reden dan ook, helaas deze activiteit aan zich voorbij moesten laten gaan te voorzien van verslag en genot. 

De Bier review 

La Trappe Puur (4,7%) 

Het eerste biertje op de avond ging er prima in. Deze werd door de serveerster omschreven als een licht hoppig en licht moutig biertje. Dit biertje zal u vooral gelukkig maken wanneer u deze nuttigt op de eerste zomeravonden van het voorjaar.  

Uitslag: 6,5/10 en 0,6T. 

La Trappe Witte Trapist (5,5%) 

Het tweede biertje was een Witte Trapist, tevens ook het eerste Trapisten witbier ter wereld. Dit brouwsel werd omschreven als zuur, maar zacht van smaak. Dit biertje zal ik u zeker aanraden, de zomer valt te proeven en kan op ieder moment van de dag genuttigd worden. 

Uitslag: 7,8/10 en 0,9T 

La Trappe Blond (6,5%) 

Als derde biertje kregen de fiscale wonderkinderen een typische goudgele rakker geserveerd, de La Trappe Blond. Een zoet, nog licht bitter biertje. Waarbij mijn smaak normaal gesproken niet omdraait voor wat blonds, lag het bij dit biertje net iets anders. Na wat rondvraag bleek dit biertje bij de overige leden wel prima te bevallen. 

Uitslag: 7/10 en 0,3-0,4T 

La Trappe Dubbel (7%) 

Het vierde biertje was precies wat je verwacht van een dubbel. Voor de zuivere genieter net iets te zwaar en voor de pure genieter net iets te licht. Het bier had volgens verhaal een heerlijke karamel smaak, met subtiele invloeden van dadel, honing en gedroogd fruit. De karamel, dadel en honing waren op een juiste toon aanwezig. Echter, bleek het gedroogde fruit slechts een fictie te zijn in het verhaal van de serveerster. Ook de samenstelling van het gedroogde fruit bleef die avond, net als de toekomstige uitwerking van box 3, één groot raadsel.  

Het biertje scoort goed, maar het is zeker nog niet de topper die zakenrelaties binnenhaalt. 

Uitslag 7,5/10 en 0,6T 

La Trappe Tripel (8%) 

Als vijfde biertje werd de Tripel geserveerd. Deze kan worden omschreven als een zoet, licht moutig en zwaarder biertje. Buitengewoon heerlijk. Vier van deze heren? Dan ben je op weg naar een hele goede avond! Het mooie aan dit biertje is dat deze goed tankbaar is. Echt een aanrader! 

Uitslag: 8,3/10 en 0,8T 

La Trappe Isid ’or (7,5%) 

Waar de specialisten onder het traplopen buitengewoon verontwaardig reageerden op het nieuws dat zij een Isid ‘or geserveerd kregen i.p.v. een Quadrupel, hadden de groentjes van het traplopen deze fout niet door. Laat mij u inlichten. Bij traplopen kunt u de alcoholpercentages van de bieren zien als traptreden. Als u de trap op loopt, neemt het alcoholpercentage toe, en wanneer u weer naar beneden loopt zal het alcoholpercentage afnemen.  

Na rondvraag bij de bediening vertelden zij dat de Isid ’or de laatste traptrede was en dat wij hierna zouden beginnen aan de afdaling. Dit nieuws had twee conclusies als gevolg. Als eerste, de Quadrupel zou niet geserveerd worden en ten tweede, speelde het traplopen zich af in het trappenhuis van M.C. Escher. Oftewel, verwarring alom. 

Afijn, terug naar het bier. De La Trappe Isid ‘or, een fruitig biertje die langzaam overgaat naar een moutige karamel smaak. Hier is geen woord aan gelogen. Hoewel slechts een enkeling weet hoe mout smaakt, mocht dit de pret niet drukken.  

Uitslag 7,3/10 en 0,4T 

Overig 

La Trappe Nillis (0,0%) 

Aan het begin van de proeverij werd men verrast door een frisje. Want dat is wat het is. Dit werd verkocht als bier, maar als schrijver van dit artikel krijg ik het niet over mijn hart om dit ‘bier’ te noemen. Ik pleit dan ook om 0,0% voortaan op de frisdranken kaart te laten opnemen. Het zicht van 0,0% op de alcoholkaart is te vergelijken met een vegetariër die uw uitnodigt voor een barbecue, nee bedankt, die sla ik even over.  

Uitslag: DNF 

De Bitterbal 

Hoewel de bitterbal geen biersoort is zal ik voor deze bal een uitzondering maken en voorzien van een score en review. Een perfecte aanvulling op de bieren. Goed krokant, vlezig en heerlijk warm. Een bal die perfectie benaderd. De afwisseling tussen een La Trappe biertje en de bitterbal bracht opwinding, euforie en iets buitenwerelds.  

Uitslag 9,3/10 

De bitterbal gaf tevens ook de perfecte bodem om (voor wie de trapafdaling overleeft had) de studio op te zoeken en er een excellente nacht van te maken!